6 dal, amit egy film tett világslágerré

A zene mindig is meghatározta a filmgyártást, és magát a filmeket. Az elmúlt évtizedekben jó pár olyan dal született, melyet nehéz elválasztani a filmtől, de adódtak olyan esetek is, amelyekben a filmzene vagy a betétdal „túl jól sikerült”, és igazi világsláger lett belőle. Összeszedtünk 6 olyan dalt, amelyek hallatára szinte elkezdenek leperegni előttünk a film kockái.

Survivor – Eye of the Tiger (1982): Rocky III

A harmadik Rocky főcímdalát a zenekar gitárosa és billentyűse, Frankie Sullivan és Jim Peterik írta. Érdekesség, hogy a film rendezője és főszereplője, Sylvester Stallone maga kérte fel a párost, hogy készítsék el a film főcímdalát, miután a Queen elutasította kérését, hogy az „Another One Bites the Dust” hangozzon el a filmben. A Survivor kifejezetten jól járt, hiszen így született meg a zenekar egyetlen száma, ami valaha is első helyre került a Billboard százas listáján.

Chuck Berry – You Never Can Tell (1964): Ponyvaregény

Chuck Berry a hatvanas évek elején börtönbüntetését töltve írta a dalt, amit 1994-ben Quentin Tarantino felhasznált a Ponyvaregény egyik leghíresebb jelenetéhez. John Travolta és Uma Thurman táncával Chuck Berry száma ismét népszerű lett, és elválaszthatatlan lett a filmtől.

Bee Gees – Stayin’ Alive (1977): Szombat esti láz

A Bee Gees számos kiváló slágerrel büszkélkedhet, azonban e dalok közül több is szerepelt az 1977-es filmben. A Szombat esti láznak köszönhetően vált híressé, a Stayin’ Alive is, amely igazi diszkóhimnusz lett a hetvenes évek Amerikájában.

Celine Dion – My Heart Will Go On (1997): Titanic

A James Horner és Will Jennings által szerzett szám talán az egyik legismertebb főcímdal a világon. A Leonardo DiCaprio és Kate Winslet által megformált karakterek rövid és tragikus szerelmi kapcsolatát elmesélő alkotást senkinek sem kell bemutatni, a My Heart Will Go On pedig a hab a tortán ebben a drámai, romantikus történetben.

Adele – Skyfall (2012): Skyfall

A listán ez az egyetlen film, ami az elmúlt évtizedben készült, hiszen ma már kezd lejárni a klasszikus értelemben vett főcímdalok ideje. Viszont, a James Bond filmek tisztelik a hagyományokat, így ehhez az alkotáshoz is dukált egy „Bond-dal”, amit Adele-ra bíztak, a brit énekesnő pedig kiválóan végezte el a feladatot: megalkotta minden idők talán legjobb James Bond főcímdalát.

Ray Parker Jr. – Ghostbusters (1984): Szellemirtók

A híres amerikai vígjáték főcímzenéje nehézkesen készült el, ugyanis a zeneszerző, Ray Parker Jr. még pár nappal a határidő előtt is úgy érezte, hogy a film címét egyszerűen nem lehet dalszövegbe foglalni. Egyik este azonban látott a tévében egy kis helyi szolgáltatást népszerűsítő olcsó reklámfilmet, és rájött: ilyen stílusban alkotja meg a dalt. A főcímdal el is készült, melyet eredetileg a produkció promóciójának szántak, ám olyan jól sikerült, hogy két hétig is vezette a Billboard 100-as listáját.

A Szellemirtók főcímdala a folytatásokban is felcsendül, a 2016-os spin-offban azonban nem Bill Murray és társai, hanem Melissa McCarthy és csapata száll szemben a túlvilági ellenséggel.