Ezen a napon a zenében

Mint a sorozat címe is mutatja, minden nap bemutatunk pár eseményt ami épp ezen a napon történt, és szorosan a zenével kapcsolatos.
  • 208 éve Gyulán megszületett Erkel Ferenc zeneszerző, a nemzeti opera megteremtője, a magyar Himnusz megzenésítője.
Erkel Ferenc gyerekkorától kezdve zeneközelben élt, hiszen tanító édesapja egyházi karnagy is volt. Nagyváradi és pozsonyi tanulmányai után 18 évesen Kolozsvárra szegődött házi zenetanárnak. Később zongoraművészként és alkalmanként zeneszerzőként, illetve karmesterként kereste kenyerét. 1834-ben került Pestre, ahol több színháznál volt karnagy, majd 1837-től harminc éven át első karmester és zenei vezető volt a Pesti Magyar (később Nemzeti) színháznál. Első operája, a Bátori Mária 1840-ben készült, 1844-ben mutatták be a Hunyadi Lászlót, majd megnyerte azt a pályázatot, amelynek köszönhetően ő zenésíthette meg Kölcsey Himnuszát. 1853-ban az ő vezetésével alakult meg a Filharmóniai Társaság, 1861-ben pedig bemutatták leghíresebb operáját, a Bánk Bánt. Későbbi művei már nem voltak igazán sikeresek, viszont rendkívül sokat tett a főváros zenei életének felvirágoztatásáért. 1875-ben közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál, főzeneigazgatója lett az 1884-ben megnyílt Operaháznak, mindemellett nemzetközi hírű sakkozó is volt.
  • 75 éve megszületett Joni Mitchell, a rock egyik legnépszerűbb női előadója (Both Sides Now).
  • 92 éve megszületett Joan Sutherland ausztrál szoprán operaénekes. Teljes neve: Dame Joan Alston Sutherland OM AC DBE. Rajongói a „La Stupenda” (kb. A bámulatos) néven emlegették.
  • 14 éve meghalt Howard Keel amerikai színész, énekes, aki Clayton Farlow szerepét játszotta a Dallas sorozatban. Eredeti nevén: Harry Clifford Keel. A Dallas előtt musicalekben szerepelt.
  • 2 éve meghalt Leonard Cohen amerikai énekes, zeneszerző, költő, regényíró.
Két éve halt meg Leonard Norman Cohen (Montréal, 1934. szeptember 21. – Los Angeles, 2016. november 7.) kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró.Zenei pályafutása háttérbe szorítja költői és írói érdemeit, pedig a zeneiparbeli sikere után is jelentetett meg verseket. Korai korszakában a zenéje a countryra épült mind dallamait, mind a hangszerelését tekintve, de az 1970-es évektől a pop- és a kabarézene különböző stílusai hatnak rá. Az 1980-as évektől mély, basszus hangfekvésben való ének jellemzi, amelyet szintetizátor és női háttérvokál kísér.Dalai gyakran érzelmileg súlyos, komplex lírai darabok, amelyek közelebb állnak a költészet szóvarázslataihoz, mint a dalgyártás hagyományaihoz. Szövegeiben sokszor jelenik meg a vallás, az elszigetelődés és a személyes kapcsolatok bonyolultsága.Zenéje jelentős hatás gyakorolt más énekesekre, dalszövegírókra; műveiből több, mint ezer feldolgozást rögzítettek különböző előadók. Számos dalát énekelték magyarul is: Kern András 1998-ban egy teljes lemezt kiadott Engem vársz címmel (a szövegeket Fábri Péter fordította), 2003-ban pedig A vendégek címmel jelent meg egy feldolgozáslemez több zenész (Zorán, a Kispál és a Borz és sokan mások) részvételével. A talán legismertebb magyar Cohen-feldolgozás, Zorán Volt egy tánc című dala nem fordítás; Dusán saját szöveget írt Cohen zenéjére.2009. augusztus 31-én végre Magyarországra is ellátogatott. Világ körüli turnéja keretében három órás koncertet adott a zsúfolásig megtelt Papp László Budapest Sportarénában. Bécs, Pozsony és Prága voltak az előző állomások. A magyar főváros után Belgrád, majd további 21 koncert következett november közepéig. Néhány idézet a koncertet méltató írásokból, amelyek egységesen az év koncertjének, sőt akadt, amely minden idők legjobb budapesti hangversenyeként minősítette.A hazájában is népszerű, elismert művész – 1991-ben bekerült a kanadai zenész-hírességek dicsőségcsarnokába, és 2003-ban kitüntették a Kanada Renddel (Companions of the Order of Canada), amely a legmagasabb polgári kitüntetés.
  • 32 éve Amerikában bemutatták a Sex Pistols gitárosának történetét feldolgozó ‘Sid and Nancy‘ című filmet.
Cannes-i filmfesztiválon 1986 májusában mutatták be először a filmet. A történet valós eseményeken alapul, a Sex Pistols feloszlása után a heroinfüggő gitáros Sid Vicious szólókarrierbe kezdett. Barátnőjét, Nancyt kábítószertúladagolás következtében holtak találták, Sidet letartóztatták. A film kettejük történetét dolgozza fel, a teljes címe: Sid and Nancy – A szerelem öl.
  • 27 éve Frank Zappa rockzenésznél prosztatarák betegséget diagnosztizáltak. Két évvel később, december 4-én hunyt el.
  • 19 éve Mick Hucknall (Simply Red) 37 év után találkozott az édesanyjával, aki két éves korában hagyta el őt.
Pályafutását az 1970-es évek elején a Napsugár és a Sztár együttes tagjaként kezdte. 1979 és 1985 között a Hobo Blues Band tagjaként énekelt, 1985-től a Kormorán együttessel szerepelt, 1987 óta a Deák Bill Blues Band vezetője. Turnézott Dániában és az NSZK-ban, rendszeresen fellép a Józsefvárosi Művelődési Házban. 1986-ban Ifjúsági Díjat kapott. Filmjeiből: Kopaszkutya, István, a király, Jézus Krisztus szupersztár, lemezeiből: Közép-európai Hobo Blues, Vadászat (HBB), Rossz vér (szólólemez), Mindhalálig blues (Kormorán).
  • 128 éve meghalt César Franck zeneszerző, orgonaművész, zenetanár.