Ezen a napon a zenében

Mint a sorozat címe is mutatja, minden nap bemutatunk pár eseményt ami épp ezen a napon történt, és szorosan a zenével kapcsolatos.
  • 10 éve meghalt Tunyogi Péter, a P. Mobil egykori énekese és a Tunyogi Rock Band frontembere.
Tunyogi Péter a győri Anonymus együttesben kezdte zenei pályafutását 1963-ban. Ezt követően a zalaegerszegi Cyklon dobosa, később gitárosa volt, majd Budapesten a Spirál és a Beton együttesben énekelt. Vikidál Gyula kiválása után 1979-ben a P. Mobil énekeseként lett igazán közismert előadó. A zenekar szinte összes nagylemezét az ő hangja fémjelzi. Két évig együtt dolgozott a legendás gitárossal, Bencsik Sándorral és Cserháti Istvánorgonistával is. A P. Mobil 1985-ben leállt, a zenekar nélkül maradt énekes külföldre ment vendéglátózni. 1991-ben újra feltűnt a magyar zenei életben és megalakította a Tunyogi Bandet, amelynek koncertjein főként P. Mobil-dalok hangzottak el. A P. Mobil 1994-ben visszatért, de a Tunyogi Band párhuzamosan tovább működött. Ez Schuster Lóránt rosszallását váltotta ki, ezért Tunyoginak 1997-ben el kellett hagynia a P. Mobilt. Később azonban többször is vendégszerepelt, utoljára 2007-ben a Tunyogi Évek turnén, amely azonban éppen az ő rosszulléte miatt két koncert után véget ért.1997-től a Tunyogi Band neve Tunyogi Rock Band (TRB) lett, és saját dalokat is elkezdtek írni, bár a P. Mobil-slágerek is műsoron maradtak. Olyan sikeres dalok és lemezek születtek, mint A tegnap itthagyott, a Szárnyakon szédülő, a Boszorkányrepülés vagy az Öregesen. 2008-ban Zeffer András több volt P. Mobil-taggal együtt megalapította a Mobilmánia együttest, melynek Tunyogi egyik énekese lett.Tunyogi Pétert 2005-ben gerincdaganattal operálták. Ezután egészségügyi állapota hol jobb, hol rosszabb volt. 2008. november 1-jén egy koncert előtt összeesett, súlyos fejsérülést szenvedett, majd több napon át mesterséges kómában tartották. November 9-én hunyt el.Három gyermeke közül két lánya, Bernadett és Orsolya szintén énekes; és van egy fia is, Péter.
  • 10 éve letartóztatták Tommy Leet, a Motley Crue zenekar dobosát, mert fegyvert találtak nála az egyik repülőjáraton.
A Creedence Clearwater Revival (rövidítése: CCR) 1967-ben alakult amerikai együttes, amely mindössze ötéves működés után, 1972-ben feloszlott. Az együttes jelentős népszerűségre tett szert az 1960-as évek végétől a 70-es évek elejéig. A zenekart John Fogerty énekes, gitáros, dalszerző, a testvére Tom Fogerty gitáros, Stu Cook basszusgitáros, valamint Doug Clifford dobos alkotta. Zenei stílusukra leginkább a roots rock és a swamp rockstílusmegjelöléseket szokás alkalmazni, de a country, a blues rock és a rock and roll elemek is fellelhetőek a dalaikban. Ezenkívül a southern rock létrejöttében is elévülhetetlen érdemeik vannak.Az együttes slágereit még manapság is világszerte sugározzák a rádiók, valamint szerepelnek előkelő helyeken különböző médiumok listáin. Összesen hét stúdióalbumot adtak ki, összesített kiadványaikból pedig 26 millió darab kelt el az Amerikai Egyesült Államokban. 1993-ban beiktatták őket a Rock and Roll Hall of Fame halhatatlanjai közé. A Rolling Stone magazin Minden idők 100 legnagyobb előadója listáján a 82. helyre rangsorolta a zenekart.https://www.youtube.com/watch?v=7VSE7XC7dnY
  • 65 éve meghalt Dylan Thomas költő, akinek nevét Robert Zimmerman zenész vette fel, hogy Bob Dylanként ismerje meg a világ.
Bob Dylan (született: Robert Allen Zimmerman; Duluth, Minnesota, 1941. május 24.) Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő. A 2016-os év irodalmi Nobel-díjasa. Ötven éve a popzene egyik meghatározó alakja. Legismertebb dalai az 1960-as években születtek, melyek közül a Blowin’ in the Wind és a The Times They Are a-Changin’ a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált. Zenéinek alapját elhagyva megalkotja hatperces slágerét, a “Like a Rolling Stone”-t, amivel 1965-ben radikálisan megváltoztatja a popzenét.Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom, így sikeresen szállt szembe a korabeli könnyűzene konvencióival és elnyerte az ellenkultúra tetszését. Míg kitágította és magáévá tette a zenei stílusokat, hatással volt rá többek között az amerikai népzene, a country, a blues, a rock and roll, a kelta ballada és a jazz.Dylan gitáron, billentyűs hangszereken és szájharmonikán játszik. Állandóan változó összetételű zenekarával az 1980-as évek vége óta rendszeresen turnézik. Alkalmanként más zenészekkel is együtt játszott, például Paul Simonnal, Tom Pettyvel és Eric Claptonnal. Bár pályájának középpontjában előadói munkássága és albumai állnak, általában mégis dalszerzői tehetségéért rajonganak.