Ezen a napon a zenében

Mint a sorozat címe is mutatja, minden nap bemutatunk pár eseményt ami épp ezen a napon történt, és szorosan a zenével kapcsolatos. Mindössze 18 éves volt, amikor bemutatták első egyfelvonásos vígoperáját. A bécsi klasszicizmus híve volt, Mozart és Haydn hatása erősen érződik operáin. Művészi pályafutását könnyed vígoperákkal kezdte, és fokozatosan jutott el a francia nagyoperáig, munkássága a Tell Vilmosban teljesedik ki. Operái közül A sevillai borbély és a Hamupipőke a legismertebb. A mintegy 40 opera mellett számos egyházi és kamaraművet is írt.
  • 60 éve megszületett Tony Lakatos világhírű jazz zenész, szakszofonos.
Budapesten született, 1981 óta Németországban él. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában, több mint 220 lemezen és CD-n hallható játéka. Tony Lakatos, aki eddig megjelent húsz sajat lemezén többnyire saját szerzeményeit játssza, az első magyar zenész, aki bejutott “Gavin Report Top 10”-jébe, az amerikai jazz-rádiók népszerűségi listájának élmezőnyébe.
  • 50 éve az angliai mozik bemutatták a Beatles animációs filmjét, a Yellow Submarine-t.
  • 50 éve Brian Jones, a Rolling Stones gitárosa megvette azt a házat Sussexben, melyben A. A. Milne Micimackót írta.
  • 45 éve autóbalesetben meghalt Jerry Lee Lewis Jr.
A Mississippi álambeli Hernando városának közelében történt a baleset. A 19 éves fiú mindössze néhány nappal korábban lépet fel apja zenekarában mint dobos, a Midnight Special című tévéműsorban. 1962-ben Lewis idősebbik fia, Steven Allen is baleset áldozata lett, ő a család úszómedencéjébe fulladt.