Ezen a napon a zenében

Új sorozatot indítunk “Ezen a napon a zenében” címmel. Mint a sorozat címe is mutatja, minden nap bemutatunk pár eseményt ami épp ezen a napon történt, és szorosan a zenével kapcsolatos.
  • 101 éve megszületett Mihály András Kossuth díjas zeneszerző, karmester, gordonkaművész. Eredeti neve Mauthner András. Főiskolai és egyetemi tanár, tanszakvezető; kórusvezető, az Operaház főtitkára, majd igazgatója, a Budapesti Kamaraegyüttes megalapítója és vezetője.
  • 72 éve megszületett Tolcsvay Béla Kossuth díjas zenész, zeneszerző, szövegíró. 1970-ben megalapította a Tolcsvayék és a Trió zenekart. 1972-től Koncz Zsuzsával és az Illés-együttessel KITT-egylet néven léptek fel. Verseket zenésített meg Kútvölgyi Erzsébet Ady-estjeihez, dalokat komponált a Bojtorján együttesnek. Önálló műve a Napfényfia című zenés darab.
  • 125 éve meghalt Csajkovszkij orosz zeneszerző, karmester. (Diótörő, Hattyúk tava). Szentpéterváron 53 éves korában halt meg, a hivatalos állásfoglalás szerint kolerafertőzésben, de felmerült a lehetősége az öngyilkosságnak vagy más betegségnek is. Teljes nevén: Pjotr Iljics Csajkovszkij Műveiben egyesítette az orosz népzene hagyományait az olasz, francia és német romantikus zene elemeivel. Különösen a szimfóniái személyes érzéseinek, tapasztalatainak zenei megfogalmazásai. Az emberi érzések széles skáláján kívül Oroszország társadalmi helyzetét is ábrázolja Alekszander Puskin költeményeire írt 1879-es “Anyegin” és 1890-es “Pikk Dáma” című operáiban. Balettjeivel a szimfonikus balett műfaját teremtette meg. Számos hegedű- és zongoraversenyművet is komponált. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is nagy sikerrel koncertezett, amelyhez hozzájárult az is, hogy maga vezényelte műveit. Operái: “Anyegin”, “Pikk Dáma”, balettjei: “Hattyúk tava”, “Csipkerózsika”, “Diótörő”.
  • 43 éve a Sex Pistols első koncertje mindössze 10 percig tartott. A londoni St. Martin’s School of Art szinpadán volt a koncert.
  • 2 éve meghalt Kocsis Zoltán, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester. Kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Bartók-Pásztory-díjas, érdemes és kiváló művész, Corvin-lánccal kitüntetett.
  • 46 éve Londonban elhunyt Billy Murcia, a New York Dolls zenekar dobosa. Halálát az alkohol, valamint gyógyszer és heroin együttes hatása okozta.
  • 32 éve Meghalt Kraus Lili zongoraművésznő.