Palásti Máté: „Hiszem, hogy egy darab gitáron is lehet koncertélményt nyújtani”

Már egészen fiatalon felfigyeltek a Snétberger Zenei Tehetség Központ egykori tanulójának tehetségére. Egy vidéki kis faluból indult, most pedig már a világ több pontján koncerteket ad. Ahogy ő fogalmaz, a harcos természetére a legbüszkébb; illetve párjára Mónikára, aki egyben a menedzsere is. Ismerjék meg Palásti Mátét közelebbről:

Palásti MátéPalásti Máté

 Anno, mikor megismertelek egy tehetségkutató fesztivál alkalmával, kitűntél az alázatosságoddal és a gitár-játékoddal a többi korod béli fiatal közül. El is vitted a különdíjat, amit még én adtam át neked.

Igen, nem felejtem el soha. Nem volt könnyű a régióban annak, aki zenével akart foglalkozni. Középiskolásként pedig el sem tudtam képzelni, hogy juthatnék hozzá egy minőségi akusztikus erősítőhöz, hogy építsem a hangszerparkomat és a lehetőségeimet. Ezért is vágytam nagyon a különdíjra… Ez az erősítő azóta is a szobámban van, nagyszerűen szolgál. Kedves emlék!

Örülök hogy megismertelek Szabi! 🙂

 

Középiskolás voltál, a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákja. Mi történt azt követően? Mivel utána egy jó ideig nem találkoztunk és nem hallottam felőled… 😊

Párhuzamosan végeztem Kaposváron a közgazdasági szakközépiskolát és Felsőörsön a Snétberger Központ kurzusait. Ekkor kezdett kinyílni számomra a világ az utazásokkal, fellépésekkel, kötelezettségekkel; valamint megismerhettem hazánk kiváló zenészeit is. Hamar fel is kerültem Budapestre ezután… Tanultam és megismertem, akiket meg kellett.  Úgy gondolom ezutóbbi elkerülhetetlen. Az embernek a kapcsolatait, köreit meg kell találnia, nekem ez Pesten 4 “intenzív” évig tartott.

Amint látom szépen építgeted a zenei karriered. Sok külföldi fellépést láttam korábban a közösségi oldaladon. Ezzel az instrumentális műfajjal, amit szólóban interpretálsz, inkább külföldön tudsz boldogulni? Vagy tudatosan inkább külföldre nyitsz?! Ez igazán érdekelne…

Korábban is sokat jártam a Balaton északi részén, egyre jobban ide húzott a szívem, ugyanis közben szerelmemre, társamra leltem Gecs Mónika személyében, aki nem mellesleg a koncertszervezői feladatokat látja el. Kezdtük átlátni a hazai mentalitást és a zenét mint „üzletet”. Ezutóbbi nem a szívem csücske, mert gyermekként nem így képzeli el az ember. Gyakran szomorú a valóság, de ez egy külön szakma így túlzottan nem szeretek belemerülni amikor tervezünk-szervezünk; de hálás vagyok és szerencsés, hogy van aki ezt a terhet átveszi, pláne hogy jobban is csinálja nálam.

Hiszem, hogy egy darab gitáron is lehet koncertélményt nyújtani. Természetesen sok a tanulni valóm még, de többször igazolta az élet hogy működik és szeretik, tehát van közönsége. Ezt fő célomnak tartom, persze vágyom a zenekari élményeket továbbra is, nem zárkózom el a közreműködésektől, tervezem a saját formációm felépítését is amiben fontos szempont hogy bátyám Gergő is részt vegyen fagotton. A koncepció kész a fejemben, már csak anyagi hátteret kell teremtenünk az induláshoz.

Járhattam több országban is, köztük voltak igen érdekes fellépéseim, kalandok, tapasztalatok. Erre szerintem szíve mélyén mindenki vágyakozik, hisz a magyar zenészeket általában a határon kívül bárhol jobban megbecsülik, mint itthon. Indiában páldául 12.000 ember hallgatta ahogy gitározom – ez itthon elképzelhetetlen.

[embedded content]

Nagy örömmel láttalak Nagy Laci “Gitano” mögött is, a zenekarában. (Én nagyon szeretem Laci munkásságát… ) Mesélj, hogy jött a megkeresés?

Ez is érdekes sztori.. Elkezdtem tudatosan foglalkozni kicsit a social media felületeimmel, tartalmakat gyártani és posztolni… Ekkor jöttem rá, hogy ezeken a felületeken tudom ma tartani és építeni a kapcsolataimat, így mivel Gitano stílusára, gitártudására már régebb óta felnézek, elküldtem neki egy videómat. Rá egy hétre éppen egy hotelben zenéltem amikor hívott, így tartottam egy szünetet azonnal, visszahívtam és megkért hogy gitározzak neki valamit. Jól elhúzódott az a szünet, de végül elhívott, hogy menjek el egy próbára. Innentől alakult szépen magától, azóta is öröm velük minden koncert.

Te vagy a harmadik magyar jazzgitáros, aki névre szóló Benedetto gitárt kapott. Részleteznéd az olvasóinknak, hogy mit is jelent ez pontosan?

Ez valószínűleg nekem a legnagyobb eredmény, tiszta szívemből hittem valamiben, ami lehetetlennek tűnt és végül mégis valóra vált. A Benedetto gitárok a világ top jazzgitárjai között vannak számon tartva. Olyan kíválóságok használják mint Pat Martino, Ulf Wakenius, Andreas Oberg. A letisztult forma és hangzásvilág már felvételekről is csábított. Párommal – aki szívén viseli az álmaimat – hasonlóan gondolkodunk és nem ismerünk lehetetlent; így egy üzenetet fogalmaztunk nekik, amiben érdeklődtünk a lehetőségeimről. Nagyon gyorsan jött is a kedves válaszuk, örültek a felvételeimnek és nagyon segítőkészek voltak. Természetesen egy ilyen értékű hangszernek nem csak építési költsége van, az utaztatása is egy kisebb vagyon az Egyesült Államokból. Végül egy bizonyos árengedménnyel és támogatóim segítségével, 9 hónapra az első üzenettől kiutaztunk a nevemre szóló gitárért New Yorkba. Külön megtiszteltetés, hogy a Benedetto cég egyik nagykövete is lettem. Az internetes felvételek, képek csalnak. A Benedetto gitárok sokkal jobban szólnak és szebbek is élőben!

A jelenlegi világjárvány-helyzet pikk-pakk lapátra tette a művész világot egy időre; de bízunk benne, hogy hamarosan szépen lassan újra indul majd minden. A te karrieredben várható visszaesés, vagy szerinted tudod ugyanott folytatni, ahol abbahagytad?

Rengeteg tervünk volt erre az évre, de most nem tudunk mit tenni. Szerencsére ezt az évet még Los Angelesben kezdhettük, ebből töltekezek még.

Biztos vagyok benne hogy mindenkinek borzasztó nehéz, munkát is nehéz találni.

A külföldi fellépéseim többsége inkább eltolódik mint lemondódik, hála égnek. Bízom benne, hogy hamar visszaállhat minden.

Egy Baranya megyei kis faluból származol. Sikerült kitőrnöd a tehetséged által és ilyen fiatalon már sokmindent elérned. Mire vagy a legbüszkébb az eddig elért eredményeid közül?

Legbüszkébb a harcos természetemre vagyok. Arra hogy kitartó vagyok, illetve Mónikára. Együtt mindent el tudunk érni. Sok boldog emlékem és sikereim vannak, de természetesen mindezeknek a negatív párja is érvényesül.

Jövőbeni terveid?

A terveimet nem kiabálnám el, ezek előbb-utóbb a social media felületeimen megosztásra kerülnek. Ami publikus és muszáj, hogy megvalósuljon, az egy lemez kiadás lesz. Ebben egyelőre nem jutok előrébb, sok minden hiányzik még, de most érzem hogy megérett, eljött az idő.

 

Példaértékű a kitartásod és az alázatod a zene iránt, ezáltal példakép is lehetsz sok nehézsorsú tehetséges fiatal számára. Mit üzennél azoknak, akik (hozzád hasonlóan) szintén kiszeretnének művészetükkel, tehetségükkel törni?

Lassan lehet kimászni, rengeteg türelem kell. Sokszor éreztem úgy, hogy a várakozás felőröl. Ma már előrébb érzem magam azért ha visszatekintek, de mindig sok lesz a nehézség és erre mindig felkészülök lélekben. Ha fiatal zenész olvasná ezt, neki azt üzenném hogy tanuljon nyelvet!!!

[embedded content]

Forrás: ZeneKult.hu

Ha tetszett oszd meg ismerőseidnek:

Megosztás itt: facebook
Facebook

neked ajánljuk

Weboldalunk cookie-kat használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Bővebben a cookie-król